Borsa mum grafikleri: Mum grafik anlamları

Borsa mum grafikleri: Mum grafik anlamları

0 39

Borsa mum grafikleri: Mum grafiklerin kullanımı yaklaşık 17. yüzyıla kadar dayanır. Mum grafikleri okuyabilmek neredeyse tüm yatırım şekilleri için hayati öneme sahiptir. Bu çalışmada mum grafiklerin ne olduğunu ve bu grafiklerin nasıl okunması gerektiği neden diğer grafik türlerine nazaran daha çok tercih ediliyor anlatmaya çalışacağım.

Mum grafik, belirli bir zaman aralığı çerçevesinde bir varlığın fiyat hareketlerini grafiksel olarak gösteren finansal grafik türüdür. Her biri eşit zaman aralığını temsil eden mumlardan oluşur. Genelde Mum Renkleri Siyah Beyaz dır. Mum grafiklerinin gövdesi bir hisse senedinin açılış ve kapanış fiyat aralığını göstermekle beraber gövde rengi ise gün içindeki hareketinin ne olduğunu bize anlatır.

Borsa mum grafikleri
Borsa mum grafikleri

Beyaz renkli gövde yükseliş trendini siyah rengi ise hisse senedindeki düşüşü ifade eder. Tabi grafiği okuma bununla bitmiyor. Gövdenin altında ya da üstünde oluşan ince çizgi gibi olan kısımlar ise hisse senedinin gün içindeki en yüksek ve en düşük fiyatını göstermekte bize yardımcı olur. Buna mum gölgesi denmektedir.

 

 

Borsa Mum grafikleri

Borsa mum grafik: Birçok mum türü vardır, en çok kullanılanlar:  koma mum çizgisi, (küçük gövde, uzun gölge), doji çizgisi (gövde yoktur, açılış kapanış aynı), mezar taşı mum çizgisi, asılı adam mum çizgisi, şemsiye mum çizgisi, çekiç çizgisi. Şimdi bunları kısa kısa ne olduğunu belirteceğim.

Koma Mum Çizgisi: gövde küçük olmakla birlikte gölgeleri uzun olur bu da bize trendin zayıfladığını gösterir.

Doji çizgisi: gövdesi yok açılış kapanış aynı olma durumu bize trendin kararsız olduğun gösterir.

Mezar taşı mum çizgisi: üst gölge var alt gölgesi yok. Bulunduğu yerde trendin aksi istikamette gidebileceğini gösterir. Yani trend yüksekteyse artık inişe doğru gideceği şeklinde yorumlanabilir.

Asılı adam mum çizgisi: üst gölge yok alt gölge var bu da bulunduğu yerde trendin aksi istikamette gidebileceğini gösterir. Yani trend düşüşteyse artık yükselişe doğru gideceği şeklinde yorumlanabilir.

Şemsiye mum çizgisi: kısa bir gövde uzun bir alt gölgesi varsa şemsiye mum çizgisi denir. Bunu tepe noktalarda görüyorsak asılı adam mum çizgisi gibi değerlendiririz.

Çekiç mum çizgisi: şemsiye mum çizgisi gibi kısa bir gövde uzun bir alt gölgesi vardır. İç rengi siyah ve dip noktalarda görüyorsak mezar taşı mum çizgisi gibi değerlendiririz.

Mum grafikleri teker teker ayrı bir anlam ifade etse de birlikte değerlendirdiğinde daha net bir şekilde grafikleri okumamızı sağlar. Ancak yine de borsa özellikle yeni başlayanlar için tek bir grafik türüne bağlı kalmamak gerekmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.