Proforma fatura nedir? Ticarette Proforma Fatura Güveni Nedir?

İçindekiler
Proforma fatura nedir? Proforma fatura nerelerde kullanılır? Proforma fatura ile faturanın farkı nedir?Proforma faturalar genellikle uluslararası ticarette kullanılır ve satış şartlarını özetlemek için kullanılır. Satış sürecini kolaylaştırmak için iyi bir yoldur. Belge ayrıca bir teklif veya satın alma siparişi olarak da kullanılabilir. Ayrıca, bir anlaşmayı tamamlamadan önce dahili onay almaları gerektiğinde alıcılar için de faydalıdır.
Proforma fatura nedir?
Proforma fatura nedir? Proforma faturalar, ödeme sürecini kolaylaştırmada da yardımcı olur. Birini kullanmak, alıcıların ve satıcıların dahili ödeme onaylarını tamamlamasına ve para transferlerini hızlandırmasına olanak tanır. Ticari vergi faturalarının aksine, proforma bir ödeme talebi değil, bir satış teklifidir. Bir alıcı bir ürünü satın almayı taahhüt ettiğinde, bir proforma ödeme sürecini hızlandırabilir. Ticari vergi faturası düzenlendikten sonra, alıcı yasal olarak ödeme yapma yükümlülüğüne sahip olacaktır.

Proforma fatura, alıcıların ve satıcıların ticaret sürecinde daha fazla şeffaflık, hesap verebilirlik ve güven elde etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, satış sürecini düzene sokarak, bir işlemden sonra gereksiz yere gidip gelmeyi azaltır. Ayrıca alıcı ve satıcıların daha güçlü bir ilişki kurmasına yardımcı olur.
Proforma fatura, bir satışın ön tahminidir. Hem alıcılara hem de satıcılara bir işlem taahhüt ettiklerinde gönderilir ancak satın alma sözleşmesi henüz tamamlanmamıştır. Alıcılar ve satıcılar arasında bir taahhüt belgesi görevi görür. Bir satın alma işleminin dahili onayı için de kullanılabilir.
Proforma fatura neden düzenlenir?
Tüm işlem için ayrıntılı maliyetler sağlar
Proforma Fatura Ticarette Güven, bir ticari işlemle ilgili maliyetleri belgelemek için kullanılan bir belgedir. Tüm işlem için ayrıntılı maliyetler sağlar. Neredeyse bir tahminle aynıdır ve yasal olarak bir tahminden farklı değildir. Mal ve hizmetlerin maliyetlerini gösterir. Ancak, bir tahminden farklı olarak, Proforma Fatura bir vergi noktasını sabitlemez. Tedarik zamanı olarak da bilinen vergi noktası, KDV amacıyla satışın tamamlandığı gündür. Örneğin, bir ham deri tedarikçisinin, bir Proforma Fatura göndermeden önce depodaki derilerin boyutlarını kontrol etmesi gerekecektir.
Proforma faturalar, alıcılar ve satıcılar nihai bir fiyat üzerinde anlaşamadıklarında kullanılır. Proforma Fatura, alıcıya ve satıcıya, genellikle komisyonlar, ücretler, vergiler ve nakliye masrafları dahil olmak üzere, işlemin toplam maliyetinin doğru bir tahminini verir. Proforma Faturadaki ayrıntılar, satış kesinleştikten sonra değişebilir, ancak tüm maliyetleri ve ayrıntıları iletmek iyi niyetli bir girişimdir.
Ödeme sürecini hızlandırır
Proforma faturalar iş dünyasında yaygın bir uygulamadır. Alıcılar ve satıcılar arasındaki şeffaflığı ve hesap verebilirliği artırmakla kalmaz, işlemden sonra gereksiz ileri geri gidişleri ortadan kaldırarak ödeme sürecini hızlandırırlar. Ayrıca, bir alıcının faturayı zamanında ödemesini sağlamanın da yararlı bir yoludur.
Proforma faturalar, sağlanan mal veya hizmetlerin tam maliyetini gösterir. Ancak, KDV amacıyla satış günü olan vergi noktası olarak da adlandırılan tedarik zamanını sabitlemezler. Örneğin, bir tedarikçi bir müşteriye ham deri tedarik ediyorsa, faturayı göndermeden önce depolarında depolanan derilerin boyutunu doğrulaması gerekecektir.
Proforma fatura nasıl hazırlanır?
- Hazır bir şablon üzerinde hazırlanır.
- Antetli bir kağıt kullanılmak gerekmektedir.
- Sağ üst köşeye proforma numarası ve tarih yazılmaktadır.
- Sol üst köşeye alıcı ve satıcı yazılır.
- Orta bölüme satılacak mal ya da hizmetin detayları açıklanır.
Proforma fatura örneği
