Stop Loss Nedir ? ( Önemli ipuçları ve anlaşılır örnekler )

Stop Loss Nedir ? ( Önemli ipuçları ve anlaşılır örnekler )

0 39
Stop loss nedir nasıl yapılır ? Stop loss uzun vadeli bir yatırımdaki ürünün belli bir fiyata gelmeden verilen uyarı emridir. Stop loss emri, diğer bir ifadeyle yatırım yapılan menkulün anlık fiyatının yatırımcının belirlediği seviyeye ulaştığında pozisyonun otomatik olarak kapanmasını sağlayan işlemdir.

Stop loss İngilizce “kaybı durdurmak” anlamına gelir. Yatırımcıların kazançlarını koruma adına verdiği stop loss emri aslında riskli bir işlemdir. İyice araştırılmadan ve  piyasaya hakim olmadan yapmak oldukça zararlı sonuçlar doğurabilir. Stop loss emri verildikten sonra ürün fiyatının düşmesiyle satış yapılması ya da fiyat düşüşünü hatırlatması yapılır. Stop loss komutu verildiğinde düşüşe geçen bir ürün hakkında yatırımcı uyarılmaktadır.

Stop loss neden yapılır?

Zarar durdurma olarak tanımlanan stop loss bir menkul kıymeti, fiyatının önceden belirlenen bir düzeye gelmesiyle satılması için aracıya iletilen bir emirdir. Menkulün fiyatı yükselse de kayıp yaşanacağından fiyatın belirli bir düzeyde zararını durdurmak için stop loss emri verebilir.

Stop Loss Nasıl Koyulur ?

Stop loss emri, Forex işlemi yapılan platformlardan verilmektedir. Yatırımcı bir tutar belirleyerek stop loss emri vermektedir. Belirlenen tutar sabit olmak zorunda değildir. Aralık belirleyerek de stop loss emri verilmektedir. Stop loss emrini vermek için “Average True Range” değeri göz önüne alınır. Kısaca ATR değeri Verilen süreci içeren  grafiklerden oluşur. Stop loss riskli bir işlemdir bu yüzden yatırımcıların risk yönetimine iyi hakim olmaları gerekmektedir.

ATR nasıl yorumlanır ?

ATR, gerçek aralığın üstel hareketli ortalaması anlamındadır. Genellikle ana fiyat grafiği penceresinin altında tutulan kesintisiz bir çizgidir. Ortalama Gerçek Aralığı yorumlamanın yolu, ATR değeri ne kadar yüksekse, volatilite seviyesi o kadar yüksektir diyebiliriz. 

Stop Loss Emrinin Dezavantajları Nelerdir?

Stop loss emri verilmesindeki amaç yatırımcının korunmasıdır. Beklenen düşüşten fazlası gerçekleşirse tüm yatırımın kaybedilme riski vardır.

Yatırımların tümünün kaybedilmemesi için stop loss emri verildikten sonra piyasanın yakından takip edilmesi şarttır.

stop loss nedir nasıl yapılır
stop loss nedir nasıl yapılır

Stop Loss Anlaşması Nedir ?

Stop Loss anlaşması, sigorta şirketlerinin yıl boyunca ödediği hasarların karşılanması için yapılan anlaşmadır. Bu anlaşmada riski reasürör almaktadır. Hasarın belirlenen sınırı aşması halinde tazminat sorumluluğuna ortak olmaktadır.

Stop-loss Emrine bir Örnek

Stop loss emri sabit bir seviyede olmayabilir. İz süren stop loss kullanmak tercih edilen bir risk yönetimidir. İz süren stop loss emrinde önceden belirlen  bir nokta yoktur. Mevcut fiyata uygun bir uzaklık gösterilir.

Örneğin uzun bir pozisyonda 50 pips’lik bir iz süren stop loss uygulansın.. Fiyat şu anda 4,0150 ve fiyat 4,0100’e düşerse stop loss devreye girer ve pozisyon kapanır. Fakat fiyatın 4,0150’den 4,400’e çıktığını varsayalım. Fiyatlar düşmeye başlamasıyla 4,0350 seviyesinde stop loss devreye girer. Eğer sabit stop loss kullanılıyor olsaydı fiyatın 4,0100’e kadar düşmesi beklenirdi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.