İçindekiler
Varlığa dayalı menkul kıymetler nelerdir ? Finansal kurumlar tarafınca alacaklarına karşılık piyasaya sürdükleri araçlardır. Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler aslında yeni sayılabilecek bir finansman tekniği olup ve yurtdışında daha fazla kullanılan bir araçtır.
Varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracı, ülkemizde uygulanması 31 Temmuz 1992 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanması ile başlamıştır.
Varlığa Dayalı menkul kıymet nelerdir?
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler yani kısaca VDMK , şirketlerin banka kredisi yerine elindeki varlıkların karşılığında finansman kaynağı türüdür.
Bu finansal kaynak için kullanılabilecek dayanaklardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Kiralama sözleşmelerinin alacakları
- Açık haldeki bazı krediler
- yatırım ortaklıkları ile gayrimenkul satışı kaynaklı alacaklar
Piyasa değeri defter değeri oranı nasıl hesaplanır?
Bunlar ve benzeri kaynaklar aracılığıyla şirketler vadesi gelmeyen alacakları için likidite gerçekleştirmiş olurlar. Yatırımcıya sağladığı faydalar ise
– teminatlı bir yapı,
– çeşitli portföy
– yüksek kazanç sağlayabileceği yatırım imkanı
VDMK çıkarabilen kurumların alacaklarını teminat göstermesi ile bu menkul kıymetler için yapılacak ödeme riskini azaltmaktadır.
Varlığa Dayalı menkul kıymetlerin Satış süreci
VDMK kredilerine sahip olan kuruluş öncelikle bunları bir fona satmaktadır. Böylece krediler tarafından bir varlık havuzu oluşur. Bu havuz eğer kredilerin geri dönmesi sağlanamama durumu olursa menkul kıymet sahiplerini mağdur etmemek içindir.
Derecelendirme kuruluşu tarafından belirlenen kredi garanti oranı vardır. Eğer Kredi garantisi veren kurum ödemelerde sorun olduğunda ödemeyi gerçekleştirerek kredi kontratının tüm haklarını alır.
Menkul kıymetleştirme işlem farklı iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlar;
- pass-through (ödeme aktarmalı sertifikalar)
- pay-through (nakit aktarmalı sertifikalar).

Pass-through yönteminde alacaklar garantör yeddi emine satımı yapılır. Krediler, alacakları satan kurumun aktifinden çıkar yerine nakit girişi gerçekleşir.
En yaygın sertifikalar Yeddi emin tarafından çıkarılarak satmaktadır. Bunlar aktifler üzerinde bölünemez hakkı temsil eder özelliklere sahip olan sertifikalardır.
Pay-through’da ise varlık havuzu bilançoda kalmaktadır. İhraç edilen menkul kıymetler, bilançolara borç olarak işlenir.
Borsada açığa satış işlemi nedir ? (Önemli ipuçları)